De zon schijnt! Wie wordt daar niet vrolijk van? Dat is ook niet gek. Je lichaam maak endorfine aan als het in contact komt met UV-licht. Dit geeft een gevoel van geluk en je krijgt er een goed humeur door. Helaas zijn er ook schadelijke zonnebrand-producten op de markt met synthetische/chemische filters. Hoe kun je een Goede Zonnebrand nu herkennen?
UV-licht is heel belangrijk voor je vitamine D aanmaak. Dit is belangrijk voor een goede opname van calcium en fosfor voor stevige botten en tanden. Een half uur zonlicht per dag is al voldoende.
Helaas is de zon niet alleen goed voor je. Maar kan het de huid ook flink schade toe brengen. De huid moet beschermd worden tegen de negatieve effecten van de zon. Van nature doet hij dat door zich geleidelijk aan te verdikken en bruin te worden. Bij het bruin kleuren van de huid wordt melanine aangemaakt. Melanine zorgt voor een soort parasol boven de huidcellen en de dieper gelegen celkernen. Deze parasol wapent de huid tegen de schadelijke UV-stralen van de zon.
Helaas is dat alleen niet voldoende om de huid te beschermen tegen de zon. Daarom is het belangrijk om de huid goed in te smeren met een goede zonnebrand.
Goede zonnebrand heeft een minerale filter
Je hebt zonnebrand met 2 verschillende soorten zonnefilters:
- Een synthetische/chemische filter
- Een minerale filter
Maar wat is het verschil?
Synthetische/chemissche filter
Een synthetische/chemische filter wordt opgenomen in de huid en absorberen daar de UV-straling. Doordoor is de bovenste huidlaag minder goed beschermd en verbrand hij sneller.
De filters kunnen sneller huidirriterend werken. En sommige hebben potentie niet alleen in de huid, maar ook verder het lichaam door te dringen om daar in onze bloedbaan terecht te komen en de hormoonhuishouding te verstoren.
Recent onderzoek heeft uitgewezen dat synthetische filters zelfs in borstvoeding aanwezig zijn.
Minerale filter
Een minerale filter blijft op de huid liggen. Vandaar dat een zonnebrand met een minerale filter bij een te grote hoeveelheid ook wel eens een wit waasje op de huid kan geven. Deze liggen als een soort spiegeltjes op de huid en weerkaatsen zo het zonlicht en dus ook de straling.
Het grote voordeel van minerale filters zijn dat ze zo ook de bovenste huidlaag beschermt en de kans op verbranding veel kleiner maken.
Op de verpakking van een zonnebrand staat niet echt duidelijk vermeld wat voor zonnefilter er in zit. Ik raad je daarom aan om op de ingrediënten (INCI) lijst te kijken. Een minerale filter wordt meestel als titaandioxide en zinkoxide vernoemd op de ingrediëntenlijst.
Regelmatig smeren met Goede Zonnebrand
Ook al is je huid ingesmeerd met zonnebrand wil niet zeggen dat je altijd 100% beschermd bent tegen de zon. Het is belangrijk om regelmatig te smeren en zeker naar dat je een verfrissende duik hebt genomen in het water. Wanneer er op zonnebrandcrème waterproof of waterresistant staat, Dan betekent dit dat de crème ook in het water beschermt. Het is alleen niet zo dat het blijft zitten bij het zwemmen. Na het zwemmen is het dus belangrijk om de huid weer goed in te smeren. Het verbranden van de huid gaat soms sneller dan je denkt. Verbranden betekend beschadiging van de huid. Door regelmatig verbranden van de huid of door een intensieve verbranding kun je DNA-celschade oplopen. Beschadigd het DNA te veel dan kan dit leiden tot huidkanker.
Wat is een Goede Zonnebrand?
Wees lief voor je huid en voorkom dat hij verbrand! In onze webshop is goede zonnebrand te verkrijgen met een minerale filter die ook geschikt is voor kinderen. Les Gavots de Provence zonnebrand bevat vrijwel 100% natuurlijke ingrediënten zoals plantenextracten en plantenoliën. Vindt u het vervelend als u op pad bent om van die plakkerige handen te hebben na het smeren? Kijk dan ook eens naar de Brush on Block.
Geef een reactie